2012-11-17

Nu ser vi Sverigedemokraternas verkliga ansikte!


Bilderna i filmen som visar tre hotfulla huliganer med järnrör, utropande rasistiska tillmälen, knuffande kvinnor och kallt flinande uppmuntrar varandra - är väl inte förvånande? Det är vad vi är vana att se när fotbollsklubbarnas oönskade svans ”gör upp” eller när mobbare håller ihop mot individer som de ser som svagare och mindre värda.

Det förvånande är att ansiktena tillhör tre riksdagsmän! – tillika högt uppsatta förtroendevalda inom sitt parti. Det visar med all tydlighet hur tunn den påklistrade fernissan är. Partiledarens budskap är solklart - ”tänk på vad ni säger” -, men det är inte så lätt för dem som just tagit av sig de stålskodda kängorna och låtit BSS-stubben på huvudet växa ut lite grann att dölja var som verkligen rör sig bakom pannbenet. De drivs av de mest primitiva instinkter som människan kan uppbringa och appellerar till det lägsta hos oss väljare. Det är ett känt men obehagligt fenomen att de som känner sig misslyckade, osäkra och underskattade finner styrka i att tillsammans utpeka andra som farliga och olämpliga. Receptet är väl beprövat av Hitler, Mussolini m.fl..

Förhoppningsvis leder de avslöjande bildrna till att några som börjat tro på SD som en rumsren, demokratisk rörelse får upp ögonen. Vi kan dock inte blunda för att grogrunden för ett sådant parti är den vardagsrasism och slentrianmässigt uttalade fördomar som vi möter inom vårt samhälle. Det första steget att ändra på detta är att inte ”jamsa med” eller vara tyst när nedlåtande kommentarer om utlänningar, andra religioner, homosexuella etc. dyker upp i vår närvaro. Vi måste stå upp för det öppna samhället  - varje dag.