2011-04-04

Pröva FP + C igen!

Utkast till landsmötesmotion FP

Pröva FP + C igen!

Vi yrkar:
Att landsmötet uttalar sig för att partiet skall genomföra utredning och sonderingar om ett möjligt samgående mellan FP och C. Projektet bör omfatta samtal på central och lokal nivå, inom och mellan partierna och en dialog med partiernas väljare. Arbetshypotesen bör vara en gemensam partibeteckning i valet 2014.

Motiv
Konstellationen FP + C har varit på tapeten flera gånger i historien, men projektet har aldrig gått i mål. Politiskt och väljarkårsmässigt står FP och C varandra närmare än någonsin. Diskussionerna på senaste resp. landsmöten var snarlika på många områden (skatterna, arbetsrätten, jämställdheten, försvarspolitiken etc.). De åsiktsskillnader som finns är ofta lika stora inom partierna som mellan dem. På flera områden har svårlösta skillnader nyligen jämnats ut (kärnkraften, EU-frågan). Det är ingen tillfällighet att båda partierna tillhör samma gruppering i EU-parlamentet där man samarbetar väl. Alla liberaler har också noterat centerns allt oftare använda epitet ”ett grönt, liberalt parti” och nyligen ”ett varmt, socialliberalt parti”. Vi kan välja att uppfatta detta som hot eller möjlighet.

Den största svårigheten med en partisammanslagning är sannolikt inte politikens innehåll eller väljarunderlagets struktur utan om det finns tillräckligt med mod, ledarskap och förmåga att bortse från personliga och historiska låsningar i partiernas ledande kretsar. Samgåendet mellan Liberala partiet och Frisinnade partiet var på sin tid inte smärtfritt, och de olika strömningarna fanns kvar länge, men det resulterade i att det liberala arvet kunde föras vidare med kraft och att FP var landets näst största parti i flera decennier. Kanske finns en sådan möjlighet nu.

Rent taktiskt skulle ett FP+C -parti ha stora fördelar. Utöver risken att åka ur riksdagen (gäller naturligtvis inte FP) skulle en tyngre och mer självständig motpol till M skapas inom alliansen, vilket i sig kan locka fler marginalväljare än en helt M-dominerad allians.

En färdväg mot sammanslagning kan ha följande innehåll:
* Uttalat intresse vid landsmöten 2011

* Projektgrupper mellan partierna inom olika politikområden på central och regional nivå 2012

* Omfattande opinionsundersökningar 2012

* Beslut om samgående, ramprogram samt partinamn (Liberala partiet?) 2013

* Faktiskt samgående höst 2013

* Första val under gemensamt namn – EU- valet 2014

* Framgångsval för det nya partiet 2014

Vårt parti bär ansvaret för att det liberala arvet utvecklas, förstärks och förs vidare. I stället för att kämpa med andra partier om den liberala positionen bör vi ta initiativet och ta ledningen mot en samlad, kraftfull liberal konstellation i svensk politik.